Hakkımızda
İÜC Yayınevi, akademik kitap ve dergilerin açık erişimli yayınlanmasını öncelikli olarak hedefleyen bir yayın kuruluşudur. Temel bilimler, mühendislik, tıp, sağlık bilimleri, eğitim, sosyal bilimler, orman, spor bilimleri, nanoteknoloji, biyoteknoloji, nörolojik bilimler, adli tıp ve adli bilimler gibi birçok alanı içeren geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedir. Araştırmacılar tarafından hazırlanan içerikler, akademik ve profesyonel kitlelerin yanı sıra genel okuyuculara da hitap edecek şekilde sunulmaktadır. Açık erişimli kitaplar ve dergiler, internet erişimi olan herkesin ücretsiz bir şekilde erişebileceği, okuyabileceği ve faydalanabileceği esnekliği sunarak bilimsel çalışmaların küresel olarak yayılmasına fırsat vermektedir. İÜC Yayınevi, sizi bu ilham verici çabayı desteklemeye ve açık erişimli bilimin gelişmesine aktif bir şekilde katkıda bulunmaya davet ediyor.
İÜC Yayınevi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın araştırmalarını ve araştırmacılarını dünyaya tanıtmayı misyon ve vizyonunun bir parçası olarak benimsemektedir. İÜC Yayınevi’nin de katkılarıyla, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, ülkemizde ve dünyada “en iyi olmak için” sloganıyla hareket eden öncü bir araştırma üniversitesi olmayı hedeflemektedir.
İÜC Yayınevi, “Cumhuriyetin 100. yılına 100 kitap” projesine dahil olan kitapların yanı sıra İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'ya ait 12 derginin de yayın süreçlerini üstlenmektedir.
İÜC Yayınevinin işleyişi, ilgili birim ve komisyonlar aşağıdaki gibidir:
-
Prof. Dr. Erol İNCE
İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Temel İşlemler ve Termodinamik Bölümü, İstanbul, Türkiye
Erol İnce, 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisansını 1994 yılında ve doktorasını 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. 2009 yılında doçent unvanını ve 2015 yılında profesör ünvanını aldı. 2011-2015 yılları arasında Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2015-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü ve Rektör Danışmanlığı görevlerini üstlendi. Aynı yıllarda Prof. Dr. Erol İnce, AB ve Uluslararası Projeler Ofisi Yönetim Kurulu üyeliğini de üstlendi. 2019 yılında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Spor Bilimleri Fakültesi'nde Vekil Dekan olarak görev aldı. 2018 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da Rektör Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Melek Nihal ESİN
Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Melek Nihal Esin, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Yüksek lisans ve doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 2010 yılında Doçent, 2015 yılında Profesör unvanını almıştır. Doktora tez çalışmasının konusu “Endüstriyel Alanda Çalışan İşçilerin Sağlık Davranışlarının Saptanması ve Geliştirilmesi” dir. Temel ilgi ve çalışma alanları, halk sağlığı ve hemşireliği, iş sağlığı/iş sağlığı hemşireliği, sağlık davranışları/sağlığı geliştirme, hemşirelik araştırmaları ve akademik süreli yayıncılıktır.
Dr. Esin’in, çalışma alanları ile ilgili olarak, yüksek lisans ve doktora tez danışmanlıkları, uluslararası ve ulusal atıf indekslerine giren dergilerde yayınları, atıfları, kitapları, kongre bildiri ve panel konuşmaları ve uluslararası kongrelerde en iyi bildiri ödülleri vardır. Dr Esin, “Florence Nightingale Journal of Nursing”dergisinin baş editörü ve “European Journal of Occupational Health Nursing” dergisinin yönetici editörüdür. Avrupa Bölgesi İş Sağlığı Hemşireleri Federasyonun yönetim kurulu üyesi ve eğitim çalışma grubunun üyesidir. Dr. Esin ayrıca, Rektörlüğe Bağlı Birimler Disiplin Kurulu, Rektörlük Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yönetim Kurulu, Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanlığı, ve Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Dekanı görevlerini de sürdürmektedir.
Prof. Dr. Muhammet Baştuğ
2004 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği lisans programından mezun oldu. 2007’de aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Sınıf Öğretmenliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2012 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Sınıf Öğretmenliği alanında doktorasını bitirdi. 2015 yılında Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Temel Alanı (Sınıf Öğretmenliği Eğitimi) alanında doçent, 2021 yılında ise profesör unvanını aldı.
2004-2012 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda farklı görevler yaptı. 2012-2017 yılları arasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalında çalıştı; bu dönemde Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 2017-2023 yılları arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalında görev aldı. Bu süreçte Temel Eğitim Bölüm Başkanlığı, Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Üniversite Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Kurul Üyeliği ve HAYEF: Journal of Education dergisinde Baş Editörlük yaptı. 2023 yılından itibaren Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak görevine devam etmekte olup, 2024 yılı 28 Mayıs itibarıyla İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır.
Ağırlıklı olarak okuma-yazma, okuduğunu anlama ve ilkokul eğitimi alanında uzmanlaşmış olup, SCI/SCI-E kapsamında yayımlanmış 6 makalesi, 12 bilimsel kitap ve bölüm yazarlığı bulunmaktadır. Bu akademik üretimlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası düzeyde farklı dergilerde 50'den fazla makale yayımlamış ve pek çok prestijli konferansta bildiriler sunmuştur. Akademik birikimini geniş bir yelpazede sürdüren bir bilim insanı olarak, nitelikli dergilerde editörlük yapmaya ve hakemlik görevlerine devam etmektedir. Ayrıca, hem öğretmen eğitimi hem de ebeveyn eğitimi alanlarında eğitim ve toplantılarda konuşmacı olarak yer almakta, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır. Tamamlanmış ve hâlihazırda yürüttüğü çok sayıda yüksek lisans ve doktora tez danışmanlığı ile de akademik alandaki rehberliğini sürdürmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği ve çeşitli üniversiteler tarafından desteklenen projelerde uzmanlık görevlerini üstlenmiştir. Bu projeler kapsamında hem müfredat geliştirme hem de hizmet içi eğitimlerde aktif rol almıştır.
-
Yürütme Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Ali TİLBE
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Fransızca Dil Eğitimi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Ali Tilbe, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da öncü bir kariyere sahip saygın bir akademik profesyoneldir. Kendisi çağdaş Fransız romanı, otobiyografi, edebi sosyoloji, göç edebiyatı, postmodern kısa hikâye ve yabancı dil öğretimi alanındaki öğretim ve araştırmalara önemli katkılarda bulunmuştur. 2000 yılında Atatürk Üniversitesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, 30 yıldan fazla yüksek öğrenim deneyimiyle öğrenciler için etkileşimli ve kapsayıcı bir öğrenme ortamını destekleme konusundaki taahhüdünü sürekli olarak göstermiştir. Araştırma faaliyetleri birçok hakemli yayın ve uluslararası konferans sunumu ile sonuçlanmıştır. Ayrıca, Göç Konferansı gibi birçok bilimsel etkinliğin organizasyonunu yapmış ve yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. 2002-2004 yıllarında Sorbonne Üniversitesi-INALCO'da ve 2014-2015 yıllarında Londra Regent's Üniversitesi'nde post-doktora araştırmaları yapmış, aynı zamanda Manouba Üniversitesi, Tunus (2005-2007) ziyaretçi profesör olarak dersler vermiştir. Sosyal, kültürel ve akademik paradigmaların anlayışını ilerletme konusundaki uzmanlığını sergilemiştir.
Yürütme Kurulu Başkan Yardımcıları
Prof. Dr. Hasret DEMİRCAN YARDİBİ
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi, Veteriner Hekimliği Temel Bilimler Bölümü, Veterinerlik Biyokimya Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
1999 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun oldu. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalında doktora eğitimine, araştırma görevlisi olarak başladı. 2005 yılında doktorasını tamamladı. 2010 yılında Doçent ve 2015 yılında Profesör unvanını aldı. Uluslararası hakemli dergilerde yayınları ve bu yayınlara yapılmış çok sayıda atıfı bulunmaktadır. Yürütücü ve yardımcı araştırmacı olarak iç ve dış kaynaklı çok sayıda projede görev aldı. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Müdür Yardımcılığı, İstanbul Üniversitesi Merkez Araştırma Laboratuvar Sorumluluğu, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Temel Bilimler Bölüm Başkanlığı ve İstanbul TTO Girimşicilik Modül Sorumlusu olarak görev yaptı.
Prof.Dr. Demircan Yardibi halen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Dergileri, İÜC Girişimci Yenilikçi Üniversite Endeks Parametrelerinin İyileştirilmesi, Akademik İlerleme, Sosyal ve Bilimsel Projelerden sorumlu Rektör Danışmanlığı, Akademik Yükseltilme ve Atama Kriterleri Rektörlük Dosya İnceleme Kurul Başkanlığı, İÜC Nanoteknoloji&Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürlüğü ve İÜC Veteriner Fakültesi Biyokimya Ana bilim dalı başkanlığı görevini yapmaktadır.
Prof. Dr. Batuhan GÜVEMLİ
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Muhasebe ve Vergi, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İstanbul, Türkiye
2002 yılında FMV Işık Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Dr. Batuhan Güvemli, 2004 yılında Marmara Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlamış ve 2008 yılında aynı dalda doktorasını bitirmiştir. 2013 yılında Doçent, 2018 yılında ise Profesör unvanını kazanmıştır. 2002-2008 yılları arasında İstanbul'da muhasebe denetçisi olarak görev yapmış olan Dr. Güvemli'nin, ulusal ve uluslararası kitapları, uluslararası hakemli dergilerde yayınları bulunmaktadır ve bu yayınlara çok sayıda atıf yapılmıştır. Hem yürütücü hem de araştırmacı olarak, iç ve dış kaynaklı birçok projede görev almıştır. Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi'nde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Komisyon Kurulu Üyeliği yapmış, aynı zamanda Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde AACSB Akreditasyon Koordinatörlüğü görevini üstlenmiştir.
American Accounting Association (AAA), Academy of Accounting Historians (AAH) ve İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) üyesi olan Prof. Dr. Batuhan Güvemli, şu anda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu Üyesi, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölüm Başkanı olarak görev yapmakta, ayrıca Accounting and Financial History Research ve Journal of Business Administration and Social Studies dergilerinin editörlüğünü sürdürmektedir. Bunların yanı sıra, Oktay Güvemli Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Vakfı'nın Başkanlığını yürütmektedir.
Yürütme Kurulu Üyeleri
Prof. Dr. Turgay AKBULUT
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği, Odun Mekaniği ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Turgay AKBULUT 1965 yılında Erzurum’un Olur ilçesinde doğdu. Orta eğitimini Olur Lisesi’nde tamamladı; K.T.Ü. Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden 1986’da mezun oldu. 1987-1988 yılları arasında yedek subay olarak askerlik hizmetini tamamladı. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak girdi. İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 1991 yılında Yüksek Lisansını, 1996’da Doktorasını tamamladı. 1997 yılında Yardımcı Doçentliğe atandı; 1999 yılında Doçent unvanı aldı; Ekim 2005’te ise Profesörlüğe atandı. Halen aynı bölümde Öğretim Üyesi olarak görevine devam etmektedir.
- Ekim 2009- Ekim 2010 tarihleri arasında TÜBİTAK Tarım, Ormancılık ve Veteriner Araştırma Grubunda Danışma Kurulu üyeliği yaptı.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumuna bağlı Ağaç İşleri, Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sektör Komitesi üyeliği yaptı.
- Eylül 2010- Ocak 2013 tarihleri arasında İ.Ü. Orman Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini yaptı.
- TOBB Orman Ürünleri Sektör Meclisi Danışmanlığı yaptı.
- İ.Ü. Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı yaptı (2016-2017)
- İ.Ü-C. Orman Fakültesi Dekanlığı yaptı (Temmuz 2017 .... devam)Prof. Dr. Semra ÖZDEMİR
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Biyofizik Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Semra Özdemir, 2004 yılında İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Biyofizik Anabilim Dalı'ndan doktora derecesi aldı. 1993 yılında araştırma görevlisi olarak kariyerine İstanbul Üniversitesi'nde başladı, 2009 yılında doçent unvanını aldı ve 2014 yılından bu yana profesör unvanını taşımaktadır. 2013-2019 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Halen Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi üyesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Klinik Araştırma Etik Kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. 2023 yılında İÜC Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak atanmıştır. Çalışmaları arasında biyofizik alanında birçok ulusal ve uluslararası yayın, kitap ve bildiri sunumu vardır.
Prof. Dr. Esra ÖZCEBE
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye
Esra Özcebe, İstanbul Üniversitesi, Odyoloji Bölümü'nde profesör olarak öncü bir kariyere sahip saygın bir akademik profesyoneldir. Eğitim Alanında Doktora sahibi ve 10 yılı aşkın yükseköğrenim deneyimi ile 1993 yılında akademik kariyerine başlamıştır. 1993'ten itibaren konuşma, dil ve ses bozuklukları alanında değerlendirme, eğitim, danışmanlık ve terapi hizmetleri üzerine çalışmıştır. Philadelphia Children's Seashore House'ta çocuklarla dil ve konuşma bozuklukları üzerine çalışmalar yapmış, Amerika'da Pennsylvania Üniversitesi ve Maggee Rehabilitasyon Hastanesi'nde yetişkin dil ve konuşma bozuklukları üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Amerika'da Amerikan Enstitüsü Ses ve Kulakta profesyonel olarak ses bakımında bursiyer olarak görev yapmıştır. 2014 yılında Harvard Üniversitesi MEEI'de 1 ay süreyle ziyaretçi öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Konuşma ve Dil Terapisi Bölümü'nü kurmuştur. Şu anda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da Odyoloji Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktadır. Akademik yeterliliklerini genişletme ve hem odyoloji hem de konuşma dil patolojisi alanında saygın meslektaşlarla yenilikçi projelerde iş birliği yapma konusundaki uzmanlığını göstermiştir. Birçok ulusal ve uluslararası yayın ile konferans sunumları da dahil olmak üzere araştırma faaliyetleri, ses terapisi temelindeki anlayışın gelişmesine yönelik uzmanlığını sergilemektedir.
Prof. Dr. Burcu ONAT
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye
Burcu Onat, Profesör unvanına sahip olup Lisansüstü eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği bölümünde almıştır. Yüksek Lisans eğitimini de yine İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü'nde 1998 yılında tamamlamıştır. Doktora derecesini ise 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bilim Dalı'ndan almıştır. 1995-2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2000-2003 yılları arasında Azerbaycan, Bakü'de Enerji Santrali Projesi'nde Sağlık, Güvenlik ve Çevre Mühendisi olarak görev aldı. 2006 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde çalışmaktadır. Bilimsel ilgi alanı hava kirliliği, hava kalitesi modellemesi, emisyon kontrolü, iç mekân hava kalitesi ve trafik kaynaklı emisyonlar konularını içermektedir. 2013 yılı Haziran-Aralık ayları arasında İngiltere, Birmingham Üniversitesi, Coğrafya, Yer ve Çevre Bilimleri Okulu'nda Araştırma Hibe alarak çalışmalar yaptı. Kent hava kalitesi, trafik emisyonları ve hava ağırlığındaki ağır metal kirliliği konularında birçok ulusal ve uluslararası projede yer aldı. 36 SCI indeksli makalesi bulunmakta olup, 150'den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel organizasyonda sözlü ve poster sunumları gerçekleştirmiştir.
-
CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
Prof. Dr. Emine Elif GÜZEL MEYDANLI, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Gülen HATEMİ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Romatoloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Anıl DEMİRÖZ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Dr. Öğr. Burak GÜMÜŞTAŞ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Belen ŞİRİNOĞLU ÇAPAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Süheyla KAYA, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
ECZACILIK FAKÜLTESİ
Doç. Dr. Şükriye Nihan KARUK ELMAS, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Analitik Kimya Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Elif ÇINAR, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü, Farmakoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Engin KAPLAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Prof. Dr. Funda BÜYÜKYILMAZ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Nuray ENÇ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Suzan YILDIZ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
Prof. Dr. Burçin ŞEŞEN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Filiz MEŞECİ GIORGETTI, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitimin Felsefi, Sosyal Ve Tarihi Temelleri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Duygu AK BAŞOĞUL, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
ORMAN FAKÜLTESİ
Doç. Dr. Vedat BEŞKARDEŞ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Hüseyin YURTSEVEN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Ölçme Bilgisi ve Kadastro Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Evren TERZİ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, Orman Biyolojisi ve Odun Koruma Teknolojisi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Prof. Dr. İpek YELDAN KARAGÖZ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Doğaç Niyazi ÖZÜÇELİK, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Ela TARAKÇI, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ceyhun CAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Orkun AKKOÇ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü, Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Cemile Nihal YURTSEVEN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Yöneticiliği Bölümü, Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
VETERİNER FAKÜLTESİ
Prof. Dr. Tülay BAKIREL, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi, Klinik Öncesi Bilimler Bölümü, Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Bülent EKİZ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümüi Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Atila ATEŞ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi, Veteriner Hekimliği Temel Bilimler Bölümü, Veterinerlik Biyokimya Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
ADLİ TIP VE ADLİ BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Doç. Dr. Selda MERCAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Adli Tıp Ve Adli Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Neylan ZİYALAR, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Adli Tıp Ve Adli Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Gökhan ERSOY, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Adli Tıp Ve Adli Bilimler Enstitüsü, Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Prof. Dr. Işıl UZUNHASAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Kardiyoloji Enstitüsü, Kardiyoloji Bölümü, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Emir Özgür Barış ÖKÇÜN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Kardiyoloji Enstitüsü, Kardiyoloji Bölümü, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Selim ERENTÜRK, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Kardiyoloji Enstitüsü, Kardiyoloji Enstitüsü, Kardiyoloji Bölümü, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
Prof. Dr. Zeynep Banu GÜNGÖR, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Gökşen KURAN ASLAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Prof. Dr. Muhammed BAŞTUĞ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü, Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
NANOTEKNOLOJİ VE BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Dr. Öğr. Üyesi Fırat Barış BARLAS, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Nanoteknoloji Ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Merve ERGİNER HASKÖYLÜ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Nanoteknoloji Ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Öğr. Gör. Deniz SAKARYA, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Nanoteknoloji Ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
NÖROLOJİK BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Prof. Dr. Erdinç DURSUN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Sinirbilimi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Emrah YÜCESAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Sinirbilimi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Merve ALAYLIOĞLU, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Sinirbilimi Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
ORMANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU
Öğr. Gör. Dr. Mehmet Özgür KUŞÇUOĞLU, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Ormancılık Meslek Yüksekokulu, Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölümü, Mobilya Ve Dekorasyon Programı, İstanbul, Türkiye
Öğr. Gör. Dr. Fatmagül BOURMAUD, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Ormancılık Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Bölümü, Sulama Teknolojisi Programı, İstanbul, Türkiye
Öğr.Gör. Ergün BACAK, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Ormancılık Meslek Yüksekokulu, Ormancılık Bölümü, Avcılık Ve Yaban Hayatı Programı, İstanbul, Türkiye
SAĞLIK HİZMETLERİ MELEK YÜKSEKOKULU
Dr. Öğr. Üyesi Hamza KURTKAPAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sağlık Hizmetleri Melek Yüksekokulu, Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Nur Jülide ALTINIŞIK, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sağlık Hizmetleri Melek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, İstanbul, Türkiye
Öğr. Gör. S. Çağatay DAYAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sağlık Hizmetleri Melek Yüksekokulu, Dişçilik Hizmetleri Bölümü, Diş Protez Teknolojisi Programı, İstanbul, Türkiye
SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Doç. Dr. Cansu ŞARKAYA İÇELLİOĞLU, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Toptan ve Perakende Satış, Emlak ve Emlak Yönetimi, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Özge İZDEŞ TERKOĞLU, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Dış Ticaret Bölümü, İstanbul, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Nuran ÇAKIR YILDIZ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü, İstanbul, Türkiye
TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Dr. Öğr. Üyesi Orhan SEVİNDİK, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü, Basım ve Yayın Teknolojileri Programı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Hakan ALP, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Elektronik ve Otomasyon Bölümü, Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı, İstanbul, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi A.Erhan BAKIRCI, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı, İstanbul, Türkiye
VETERİNERLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
Doç. Dr. Filiz AKSU, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Veterinerlik Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Sema SANDIKÇI ATUNATMAZ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Veterinerlik Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı, İstanbul, Türkiye
Doç. Dr. Deniz AKTARAN BALA, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Veterinerlik Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı, İstanbul, Türkiye
YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
Öğr. Gör. Tuğçe KILIÇ, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Yabancı Diller Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, İstanbul, Türkiye
Öğr. Gör. Dr. Emre BAYRAKDAR, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Yabancı Diller Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, İstanbul, Türkiye
Öğr. Gör. Gamze TURAN, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, Yabancı Diller Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, İstanbul, Türkiye
-
Açık Erişim Politikası
İÜC Yayınevi kitap projesi, dergileriyle benzer şekilde açık erişimli yayınlamayı benimsemektedir. İÜC Kitaplarında yayınlanan tüm içerikler, orijinal çalışmaya uygun şekilde kredi verilerek, üçüncü tarafların malzemeyi okumasına, kopyalamasına, yeniden dağıtmasına ve herhangi bir amaç için hemen yayınlandıktan sonra malzemeyi uyarlamasına izin veren Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanmaktadır.
Telif Hakkı Politikası
Tüm kitap projeleriyle birlikte Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazar Katkı Formu sunulmalıdır. Bu formu imzalayarak yazarlar/düzenleyiciler, kitabın İÜC Yayınevi tarafından yayınlanmaya kabul edilmesi durumunda, kitabın Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanacağını ve üçüncü tarafların malzemeyi okumasına, kopyalamasına, yeniden dağıtmasına ve herhangi bir amaç için hemen yayınlandıktan sonra malzemeyi uyarlamasına olanak tanıyan bu lisansa uygun olarak orijinal çalışmaya uygun şekilde kredi verileceğini kabul ederler.
Daha önce yayınlanmış içerik, şekiller, tablolar veya diğer materyaller dahil olmak üzere basılı ve elektronik formatlarda kullanıldığında yazarlar, telif hakkı sahibinden izin almalıdır.
Bu konudaki yasal, mali ve cezai sorumluluklar yazar(lar)a ve düzenleyici(lere) aittir.
Yazarlar, İÜC Yayınevinde yayınlanmış eserlerinin telif hakkını elinde tutarlar.
Öz-Arşivleme Politikası
Yazarlar ve düzenleyiciler, yayınlandıktan sonra eserlerini kurumsal veya kişisel web sitelerinde ve açık erişimli depolarda öz-arşivlemek için hakkı saklarlar. Yazarların ve düzenleyicilerin, makalelerini, kitap bölümlerini veya tam kitabı paylaşırken orijinal yayını uygun şekilde kabul etmeleri ve DOI numarasını eklemeleri beklenir. Ayrıca, yazarlardan ve düzenleyicilerden, depo sürümünün yayıncının web sitesinin URL'sine bağlantı sağlamaları istenir. Bu gereklilik, bilimsel kaydın bütünlüğünü ve özgünlüğünü korumayı amaçlar; çevrimiçi olarak yayınlanan sürümün, yayıncının web sitesinde açıkça belirlenen kesin kayıt sürümü olarak tanımlandığından emin olunur.
Yayın Ücreti Politikası
İÜC Yayınevi kitapları, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa tarafından finanse edilmektedir. Yazarlardan ve düzenleyicilerden, değerlendirme ve yayınlama süreci boyunca herhangi bir ücret talep edilmez.
Reklam Politikası
İÜC Yayınevi reklam kabul etmemektedir.
Hakem Değerlendirme Süreci
İÜC Yayınevi kitap projesine gönderilen kitaplar hem yazarlar hem de hakemler birbirlerine karşı anonim olarak kalacakları çift anonimleştirilmiş bir hakem değerlendirme sürecinden geçecektir. Her bir gönderi, tarafsız bir değerlendirme sürecini sağlamak amacıyla alanlarında uzman en az iki dış bağımsız hakem tarafından incelenecektir.
Gönderiler öncelikle, editöryal ofis personeli tarafından kılavuzlarına uygun bir şekilde hazırlandığını ve sunulduğunu belirlemek için teknik bir değerlendirme sürecinden geçecektir. Kılavuzlara uygun olmayan gönderiler, teknik düzeltme talepleriyle birlikte gönderen yazarlara iade edilecektir.
Yayına uygun olan kitaplar için Birim Yayın Komisyonu, Yayınevi Yürütme Kurulu ile iş birliği yaparak kitaplara hakem atayacaktır. Hakemler atandıktan sonra Yayın Yürütme Kurulu Kitabı reddetme, hakem değerlendirme sürecine devam etme veya ileri hakem değerlendirmesinden önce düzeltmeler isteme kararı verebilirler.
Birim Yayın Komisyonu hakemler tarafından sunulan raporlara dayalı olarak önerilerini Yayınevi Yürütme Kuruluna sunarlar. Birim Yayın Komisyonu ve Yayınevi Yürütme Kurulu, tüm gönderillen kitaplar için karar alma sürecinde son otoritedir.
Eğer bir hakemin bir yazarın fikirlerini veya verilerini ele geçirdiği şüphesi varsa, Yayın Komisyonu, Yayınevi Yürütme Kurulu ve Birim Yayın Komisyonları, ilgili COPE yönergelerine uygun şekilde konuyu ele alır.
Hakem değerlendirmesindeki etik kurallara uymaları gerekmektedir ve bu kurallar, hakemlerin değerlendirme sürecinin bütünlüğünü ve adil bir şekilde yürütülmesini sağlamak için takip etmeleri gereken bir çerçeve sunar. Yayın Komisyonu, Yayınevi Yürütme Kurulu ve Birim Yayın Komisyonları, hakem değerlendirme manipülasyonunu en aza indirmek için COPE'un ilgili akış şemasını takip eder. Yayınlandıktan sonra hakem değerlendirme manipülasyonu şüphesi varsa, Yayın Komisyonu, Yayınevi Yürütme Kurulu ve Birim Yayın Komisyonları, COPE'un uygun akış şemasını takip eder.
Hakemler, bir kitabı değerlendirmek için daveti kabul etmeden önce herhangi bir çıkar çatışması olabileceğinden Birim Yayın Komisyonundan ilgili kişiye bilgi vermelidirler. Birim Yayın Komisyonuna olası çıkar çatışmaları hakkında bilgi vermek, Birim Yayın Komisyonunun potansiyel hakem değerlendiricisini inceleme sürecine katılıp katılmama konusunda bilinçli bir karar vermesine olanak tanır. Ayrıca, değerlendirme sürecinin bütünlüğünü ve şeffaflığını sağlamaya yardımcı olur. Birim Yayın Komisyonu, hakemler ve Yayın Yürütme Kurulu arasındaki iletişim, üçüncü taraflarla paylaşılmaması gereken gizli bilgiler içerir. İÜC Yayınevi, Yayınevi Yürütme Kurulu üyeleri tarafından gönderilen kitapların hakem değerlendirme süreçlerini yönetmek için Birim Yayın Komisyonundan harici kişiler atayacaktır. Bir kitabın hakem değerlendirmesi, İÜC Yayınevinin olağan politikasına istisna teşkil ediyorsa, aldığı değerlendirmenin türü makalenin üzerinde görüntülenecek ve değerlendirme sürecinin şeffaflığını ve hesap verilebilirliğini sağlamak için halka açık olacaktır.
Yayın Etik İlkeleri
İÜC Yayınevi, Yayın Etik Komitesi (COPE) kuralları, Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (COPE, DOAJ, OASPA, WAME tarafından ortak yayınlanan bildiri) ve ICMJE tarafından belirlenen Tıp Dergilerinde Bilimsel Çalışmanın Yürütülmesi, Raporlanması, Düzenlenmesi ve Yayınlamasına İlişkin Öneriler gibi birçok organizasyonun belirlediği yönergeler ve temel uygulamalara uymayı amaçlar. Bu yönergeler ve öneriler, bilimsel yayıncılıkta şeffaflığı, bütünlüğü ve en iyi uygulamaları teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır. Dergi, bu standartlara uymak suretiyle yayınladığı araştırmaların yüksek kalitede olduğundan ve bilimsel topluluğun etik standartlarını karşıladığından emin olmayı amaçlar.
İnsan denekleri üzerinde yapılan tıbbi araştırmalar, tanımlanabilir insan materyali ve verileri içeren araştırmalar, 2013 yılında değiştirilen WMA Helsinki Bildirgesi'ni takip etmelidir.
Katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınması, gizlilik ve gizliliklerinin korunması, araştırma katılımcılarına zarar verilmemesi gibi konularda rehberlik sağlanmalıdır.
İÜC Yayınevi aynı zamanda WAME'in Tıp Dergileri için Yayın Etik Politikalarına İlişkin Önerilerine de uymaktadır. Bu öneriler, çıkar çatışmalarını nasıl ele almanız gerektiği, şüpheli araştırma yolsuzluğuyla nasıl başa çıkmanız gerektiği ve hakem değerlendirme sürecinin bütünlüğünü ve şeffaflığını nasıl sağlayacağınıza dair rehberlik sunar. Bu önerilere uymak suretiyle dergi, yayınladığı araştırmaların en yüksek etik standartlarına uygun olduğundan emin olmaya yardımcı olur.
İnsan denekleri, tıbbi kayıtlar veya insan dokuları içeren tüm araştırmalar, yapılması öncesinde bir inceleme kurulu (örneğin araştırma etiği inceleme kurulu veya etik kurul) tarafından gözden geçirilmeli ve onaylanmalıdır. Bu, araştırmanın uygun şekilde gözden geçirildiğinden ve onaylandığından emin olmak, derginin yayın için gereken etik standartları karşılayıp karşılamadığını doğrulamak için yapılır. Bir çalışma etik komite onayından muaf tutuluyorsa, yazarlar muafiyet nedenini açıklayan bir etik komite açıklamasını sunmalıdır. Bu, araştırmanın bir etik komitesi tarafından gözden geçirildiğini ve çalışmanın muafiyet kararının ilgili yönergeler ve düzenlemelere uygun olarak alındığını belirlemek içindir.
Etik kurul onayı gerektiren ancak etik kurul kurul onayı alınmadan yapılan başvurular için İÜC Yayınevi, kitabı COPE'un Araştırma, Denetim ve Hizmet Değerlendirmeleri kılavuzuna göre inceleyecektir. Bu kılavuz, etik kurul onayı olmayan başvuruların nasıl ele alınacağı konusunda yönlendirmeler sunar ve kitaptaki araştırmanın yayımlanmasıyla ilgili olası riskleri ve etik endişeleri değerlendirmesine olanak tanır. İÜC Yayınevi, etik kurul onayının eksikliğinin önemli bir endişe oluşturup oluşturmadığına karar verirse, kitap editoryal inceleme sonrasında reddedilebilir. Bu, derginin yüksek etik standartlarına uygun olarak hareket etmesini ve yalnızca etik kurul tarafından uygun şekilde gözden geçirilip onaylanmış araştırmaları yayımlamasını sağlamak içindir.
İnsan denekleri içeren araştırmalarla ilgili olarak, tüm katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş onam alındığını belirten bir ifadenin dahil edilmesi gerekmektedir. Bilgilendirilmiş onam yazılı olarak belgelenmeli ve bilgilendirilmiş onam formunun bir kopyası araştırmacılar tarafından gelecekteki referanslar için saklanmalıdır. 18 yaşın altındaki çocukları içeren araştırmalarda ise çocuğun velisi veya yasal vasisi çocuğun adına bilgilendirilmiş onayı sağlamalıdır. Bu, çocukların savunmasız bir nüfus grubu olarak kabul edildiği ve araştırmaya katılmanın risklerini ve faydalarını tam olarak anlama kapasitesine sahip olmayabilecekleri için gereklidir.
Bilgilendirilmiş onamla ilgili bilgiler, araştırmanın nasıl yürütüldüğüne dair diğer ilgili ayrıntılarla birlikte sağlanmalıdır. Yazarların/Editörlerin çalışma katılımcılarının anonimliğini koruma sorumluluğu bulunmakta olup araştırmanın gizlilik ve mahremiyetlerini saygıyla karşılayan bir şekilde yürütülmesini sağlamak onlara aittir. Özellikle hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için bu durum daha da önemlidir, çünkü uygun onam olmadan böyle fotoğrafların yayımlanması, söz konusu bireylerin haklarını ihlal edebilir.
Fotoğraflardaki hastaların anonimliğini korumak için yazarlar/editörler, hastalardan veya yasal temsilcilerinden imzalı izin belgeleri almalıdır. Bu izin belgeleri, hastaların fotoğraflarının yayımlanmasına onay verdiklerini göstermeli ve fotoğrafların kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama veya koşulu belirtmelidir. Tanımlayıcı Görüntüler içı̇n Yayın Onam Formu başvuru sırasında sunulmalıdır.
Hayvanlarla ilgili çalışmalarda, araştırma protokollerinin etik kurul onayı alınması gerekmektedir. Etik kurul, araştırma protokollerini ilgili yönergeler ve düzenlemelere uygun olup olmadığı açısından gözden geçirmelidir; bunlar arasında Laboratuvar Hayvanlarının Bakım ve Kullanım Kılavuzu (8. baskı, 2011) ve Hayvanlar Üzerinde Biyomedikal Araştırmalar İçin Uluslararası Rehber İlkeler (2012) gibi kılavuzlar bulunmaktadır. Bu kılavuzlar, hayvanlarla ilgili araştırmaları etik ve insancıl bir şekilde nasıl yürüteceğimize dair ayrıntılı bilgi sağlar ve bu tür araştırmalar için standart olarak geniş çapta kabul edilirler.
Yazarlar/editörler, kitaplarında hayvanların etik muamelesine dair detaylı bilgi sağlamalıdır, bu içerirken acı ve ıstıraba karşı alınan önlemleri de içermelidir. Bu bilgileri net ve kapsamlı bir şekilde sağlamak için tasarlanmış olan ARRIVE kontrol listesini kullanabilirler.
Hayvanların etik muamelesinin yanı sıra, yazarlar ve editörler aynı zamanda acı ve ızdırabı önlemek için alınan önlemlere dair bilgi sağlamalıdır. Bu, araştırmanın insancıl bir şekilde yürütüldüğünden emin olmak ve okuyucuların ilgili etik standartlara uygunluk konusunu doğrulamalarına olanak tanımak içindir.
İntihal ve Etik Dışı Durumlar
Tüm kitap başvuruları, hakem değerlendirme ve/veya üretim süreçleri sırasında benzerlik tespit yazılımı (Crossref Similarity Check Powered by iThenticate) ile taranır.
Başkalarının (veya kendi) önceki çalışmalarını tartışırken, malzemeyi her durumda doğru bir şekilde alıntıladığınızdan emin olun.
Yazarlara, aşağıda örneklenen her türlü telif hakkı ihlali ve etik ihlal türünden kaçınmaları kesinlikle tavsiye edilir.
Atıf manipülasyonu: Bir yazarın, derginin veya başka bir yayının alıntı sayısını, kendini alıntılama, aynı dergiden makalelerin fazla alıntılanması veya onursal alıntılar veya alıntı yığma gibi çeşitli yöntemlerle manipüle etme pratiği.
Kendi kendine intihal (metin geri dönüşümü): Yazarın önceki yayınlarından örtüşen bölümleri veya cümleleri uygun şekilde alıntılamadan kullanma pratiği. Bu, bir başkasının çalışmasını (bu durumda yazarın kendi çalışması) uygun atıf olmaksızın kullanma şekli olduğundan telif hakkı ihlali türü olarak kabul edilir.
Salamizasyon: Bir araştırma çalışmasından aynı verileri birkaç farklı makalede kullanma pratiği. Bu, aynı hipotezleri, popülasyonu ve yöntemleri birden fazla makalede bildirme pratiği olduğundan etik dışı olarak kabul edilir.
Veri Üretimi: Veri toplama veya deneyler sırasında asla oluşmamış verilerin eklenmesi. Bu, gerçek veri gibi sunulan sahte veya yanıltıcı bilgiyi içerdiği için bir araştırma yolsuzluğu türü olarak kabul edilir.
Veri manipülasyonu/sahteciliği: Araştırma verilerini yanıltıcı bir izlenim verme amacıyla manipüle etme pratiği. Bu, görüntüleri manipüle etme, aykırı değerleri veya "rahatsız edici" sonuçları çıkarma, veri noktalarını değiştirme ve diğer manipülasyon biçimlerini içerebilir. Bu aynı zamanda sahte veya yanıltıcı bilgiyi gerçek veri gibi sunma şekli olduğu için bir araştırma yolsuzluğu türü olarak kabul edilir.
Telif hakkı ihlali, alıntı manipülasyonu veya veri sahteciliği gibi iddia edilen veya şüphelenilen araştırma yolsuzluklarında, yayın yürütme komisyonu, iddiaların veya şüphelerin adil, şeffaf ve tutarlı bir şekilde ele alındığından emin olmak için uygun COPE akış şemalarını takip edecektir.
YAZARLIK
İÜC Yayınevi tarafından onaylanmış beyan aşağıda özetlenmiştir. Yazarlık uygulamaları bağlamlara göre değişebilir ve bireysel senaryolar sıklıkla takdir gerektirirken, temel kurallardan sapmalar sınırlı olmalıdır.
1. Her yazar olarak listelenen her birey, çalışmanın entelektüel ilerlemesine önemli ve doğrudan katkıda bulunmalıdır. Örneğin, bir araştırma raporunun bağlamında, katkıları kavramsallaştırma, tasarım, analiz ve/veya veri yorumlama gibi yönleri içermelidir. Fahri veya konuk yazarların dahil edilmesi kabul edilemez. Finansman sağlama ve teknik hizmetler, hasta/katılımcı veya materyaller sağlama, çalışmanın bir parçası olabilir ancak yazarlık için yeterli katkıları tek başına sağlamaz.
2. Çalışmaya önemli entelektüel katkılar sağlayanlar yazar olarak kabul edilmelidir. Diğer önemli katkılarda bulunanlar uygun tanımayı almalıdır.
3. Araştırma uzmanlaşmış ekipler tarafından yürütüldüğünde, bireylerin rolleri ve sorumlulukları çalışmanın belirli yönleriyle sınırlı olabilir.
4. Tüm yazarlar taslakları gözden geçirerek ve nihai sürüm için onay vererek kitabı oluşturma sürecine katılmalıdır.
5. Birincil yazar, her unsuru derinlemesine anlamasa bile, işin genel sorumluluğunu üstlenmelidir.
6. Bu birincil yazar, tüm yazarların temel yazarlık standartlarına uyduğundan emin olmalı ve tüm yazarlar tarafından onaylanmış kısa ve yazılı bir katkı hesabı hazırlamalıdır. Bu kayıt, ev sahibi bölüm tarafından saklanmalıdır.
YAZARLIK SIRALAMASI
Farklı yazarlık sırasını belirleme yaklaşımları, disiplinler, araştırma toplulukları ve ülkeler arasında mevcuttur. Yazarlık politikaları, katkı sırasının azalan düzenden, kompozisyonunu veya araştırmayı yönlendiren kişinin ön plana çıkarılmasından en deneyimli katkı sahibinin sonda yer almasına ve alfabetik veya rasgele düzenlemelere kadar değişebilir. Belirli bir sıranın anlamı belirli bir bağlam içinde anlaşılabilirken, genel olarak kabul görmüş bir yazarlık sırası anlamı yoktur. Sonuç olarak, yazarlık sırası bireysel yazarların ilgili katkılarını kesin olarak belirleyemez. İlerleme panelleri, finansman ajansları, okuyucular ve diğerleri, yazarların rollerini anlamaya çalışırken kendi yorumlarını yazarlık sırasına atfetmekten kaçınmalıdır, bu yazarların niyetleriyle uyumlu olmayabilir.
1. Yazarlar, yazarlık sırasını birlikte belirlemelidir.
2. Yazarlar, her yazarın katkılarını ve atanan sıranın arkasındaki gerekçeyi açıklamalı ve dosya gönderimi sırasında iletmelidir.
3. Birincil yazar, yazarlık sıralaması sürecini açıklayan kısa, belgelenmiş bir açıklama oluşturmalıdır.
UYGULAMA
1. Araştırma ekipleri iş birliği yapmanın erken aşamalarında açıkça yazarlık konularını tartışmalıdır.
2. Yazarlık konusundaki anlaşmazlıklar, en iyi ihtimalle, yazarlar arasında veya editör rehberliğinde yerel düzeyde çözülmelidir. Yerel çözüm çabaları başarısız olursa, ev sahibi bölüm aracılığıyla çatışma çözümüne yardımcı olabilir.
3. Laboratuvarlar, bölümler, eğitim programları ve diğer bilimsel çalışmaları destekleyen kuruluşlar, hem bu beyanı hem de yazarlık ve sıra belirleme için kendi alışılmış uygulamalarını platformlarında ve işletme yönergeleri içinde göstermelidir. Bu kuruluşlar, yeni üyeler için yönlendirmelerine de yazarlık ilkelerini dahil etmelidir.
4. Yazarlık, tüm araştırma görevlileri için zorunlu bir araştırma etiği kursunun bir parçası olmalıdır.
5. Bu politikaların düzenli olarak gözden geçirilmesi önerilir, çünkü bilimsel araştırma ve yazarlık uygulamaları değişmektedir.
Çıkar Çatışması Beyanı
Yazarlar ve editörler, çalışmalarında uygunsuz etki veya önyargıya yol açabilecek herhangi bir ilişki veya çıkarı açıklamalıdır. Yazarlar, muhtemel çıkar çatışmalarını, kitap gönderim sırasında bildirerek gerçekleştirilmelidir.
İÜC Yayınevi gönderilen kitapların hakem inceleme sürecine dahil olan bireylerin, olası yarışan çıkarlarına dair mevcut veya potansiyel durumları açıklamalarını talep etmektedir ve teşvik etmektedir. Bu durum, olası bir önyargıya yol açabilecek rekabetçi çıkarların önceden bildirilmesine yönelik bir gerekliliktir.
Yayınevi Yürütme Kurulu ve Yayın Komisyonu, ilgili COPE akış şemaları kapsamında, editörlerin, yazarların veya hakemlerin potansiyel rekabetçi çıkar durumlarıyla ilgili vakaları ele alacaktır.
Finansal Destek Beyanı
İÜC Yayıneviı, yazarlardan araştırmalarını yapmak için aldıkları herhangi bir mali destek açıklamalarını istemektedir. Bu bilgi, gönderimle birlikte sunulmalıdır.
Finansal destek beyanı, destek sağlayan ajansların adını, hibe numaralarını ve her destek sağlayıcının araştırmadaki rolünün bir açıklamasını içermelidir. Eğer destek sağlayıcının araştırmadaki bir rolü yoksa, bu da destek beyanında belirtilmelidir.
İtirazlar ve Şikayetler
Yayınevi Yürütme Kurulu ve Yayın komisyonu, COPE'nin yönergeleri ve önerileri doğrultusunda itirazları ve şikayetleri ele alma sorumluluğuna sahiptir. Bir yazarın itirazı veya şikâyeti varsa, endişelerini tartışmak için doğrudan yayın ofisi ile iletişime geçmelidir. Yayınevi Yürütme Kurulu ve Yayın komisyonu, vaka üzerinde gözden geçirme yapacak ve COPE yönergelerine dayalı bir karar verecektir.
Yayın Komisyonu, tüm itirazlar ve şikayetlerle ilgili karar verme sürecinde nihai yetkiye sahiptir. Bazı durumlarda, çözülemeyen iddiaları çözmek için bir uzlaşmacı atanabilir. İÜC Yayınevi, itirazları ve şikayetleri ele alma konusunda adil ve şeffaf bir süreç izlediğini belirtmek önemlidir, bu da bilimsel kaydın bütünlüğünü koruma hedefine yöneliktir.
İzin Politikası
İÜC Yayınevi, kitap içeriği, Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanmıştır. Bu lisans altında, kullanıcılar materyali okuma, kopyalama ve yeniden dağıtma amacıyla herhangi bir formatta kullanabilir ve materyali orijinal esere uygun krediyi vererek herhangi bir amaç için hemen yayınlayabilirler.
Sorumluluk Reddi
Kitapta yayımlanan metinlerin/bölümlerin ifadeleri veya görüşleri yazar(lar)ın ve editör(ler)in görüşlerini yansıtır ve İÜC Yayınevi ve İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa'nın görüşlerini yansıtmaz. İÜC Yayınevi ve İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa yazıların içeriğinden sorumlu değildir ve bu yazılarda ifade edilen görüşleri zorunlu olarak onaylamaz. Yayımlanan kitaplardaki çalışmaların doğru ve iyi araştırılmış olması ve metinlerde ifade edilen görüşlerin tutarlılığı yazar ve editörlerin sorumluluğundadır. İÜC Yayınevi ve İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, yazarlara çalışmalarını bilimsel toplulukla paylaşmak için bir platform sağlamaktan ibarettir.
-
Kılavuzlara uyum sağlamak için kitaplarınızı göndermeden önce İÜC Yayınevinin kitaplar için yukarıdaki politikalarını gözden geçirmeniz kesinlikle önerilir.
Değerlendirmeye sunulan kitaplar orijinal olmalı ve daha önce herhangi bir elektronik veya basılı ortamda sunulmamış veya yayımlanmamış olmalıdır. Kitap içinde daha önce bir konferansta veya toplantıda sunulan bir makale ya da bölüm bulunuyorsa, yazarlar etkinlikle ilgili detaylı bilgi sağlamalıdır; organizasyonun adı, tarihi ve yeri dahil.
İÜC Yayınevi, yazarlarına, araştırmalarda cinsiyet ve cinsiyet eşitliği faktörlerini içermeyi teşvik etmek amacıyla, kitaplarını hazırlarken 'Sex and Gender Equity in Research - SAGER - kılavuzlarını' takip etmelerini önerir. Kitaplarını göndermeden önce Editörler, EASE Yazarlar ve Çevirmenler için Kılavuzlar metnine danışarak, anlaşılır, özlü ve doğru metinler oluşturmayı ve yaygın hatalardan ve tuzaklardan arınmış olmalarını sağlayabilirler.
Kitap Hazırlık Formatı
Kitaplar Microsoft Word programında, Times New Roman yazı türünde, 12 punto büyüklüğünde ve 1,5 satır aralığında hazırlanmalıdır.
Yayın Dili
Uluslararası bilim dilinin İngilizce olması nedeniyle istendiği taktirde kitapların tüm içeriği İngilizce yazılabilir.
Özgünlük
Makaleler/bölümler, konusuyla ilgili en güncel literatür incelenerek hazırlanmalı ve istisnalar dışından 10 seneden daha eski olan kaynaklar kullanılmamalıdır.
Kitaplarda yayınlanacak bölümler/makaleler özgün olmalıdır. Yayın öncesi her makalenin/bölümün literatürdeki diğer makalelerle benzerlikleri kontrol edilecek ve benzerlik oranı %20’nin üzerinde olan makaleler düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilecektir.
Tablolar
Tablolar gönderilen ana belgede metin içinde atıfta bulunuldukları sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üzerinde açıklayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan kısaltmalar tablonun altında dipnotlarla tanımlanmalıdır (ana metinde tanımlanmış olsalar bile). Tablolar, Microsoft Word "tablo ekle" komutu kullanılarak oluşturulmalı ve verilerin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için açık bir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ana metni desteklemeli ve geliştirmelidir.
Şekiller ve Şekil Açıklamaları
Şekiller TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar olarak da gönderilmelidir. Bir şeklin alt birimleri varsa, her alt birim ayrı bir dosya olarak sunulmalı ve alt birimler tek bir görüntüde birleştirilmemelidir. Şekiller, alt birimleri belirtmek için etiketlenmemelidir (a, b, c, vb.). Bunun yerine, şeklin farklı bölümlerini tanımlamak için şekil açıklaması kullanılmalıdır. Kalın ve ince oklar, ok başları, yıldızlar, yıldız işaretleri ve benzeri işaretler şekil açıklamalarını desteklemek için görseller üzerinde kullanılabilir. Her bir şeklin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalı ve şekiller net ve kolay okunabilir olmalıdır. Şekil açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Şekillere ana metin içinde atıfta bulunulmalı ve bahsedildikleri sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
Kısaltmalar
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar ve akronimler hem özet hem de ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Kısaltma, tanımın ardından parantez içinde verilmeli ve makale boyunca tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır.
Ürünlerin tanımlanması
Bir ilaç, ürün, donanım veya yazılım programından bahsederken, parantez içinde ürün hakkında ayrıntılı bilgi vermek önemlidir. Bu, ürünün adını, ürünün üreticisini ve şirketin bulunduğu şehir ve ülkeyi içermelidir. Örneğin, General Electric tarafından Milwaukee, Wisconsin, ABD'de üretilen bir Discovery St PET/BT tarayıcıdan bahsediliyorsa, bilgiler aşağıdaki formatta sunulmalıdır: "Discovery St PET/CT tarayıcı (General Electric, Milwaukee, WI, ABD)." Bu bilginin verilmesi, ürünün doğru şekilde tanımlanmasını ve kaynak gösterilmesini sağlamaya yardımcı olur.
Referanslar
Kitapların stili, Amerikan Psikoloji Derneği Yayın Kılavuzu (APA) Yedinci Baskı (2020), Amerikan Tıp Derneği Stil Kılavuzu 11. Baskı, İSNAD 2. Baskı, MLA (Modern Dil Derneği) 9. Baskı veya IEEE Atıf Stili seçeneklerinden uygun olan birine göre takip edilmelidir.
-
Kitap dosyalarının yanı sıra, editörler ve yazarlar ilk gönderide aşağıdaki fromları da ıslak imza ile tamamlayıp iletmek zorundadır:
ve gerekiyorsa, Tanımlayıcı Görüntüler için Yayın Onam Formu.
-
İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa
Adres: Üniversite Mahallesi, 34320 İstanbul/Türkiye
Telefon: +90 (212) 404 03 00 Dahili 10040
Faks: +90 (212) 404 07 01
E-posta: [email protected]