Refrakter Malzemeler: Klasifikasyon-Ürünler-Özellikler-Standartlar-Bilgisayarlı Astar Tasarımı
Refrakter Malzemeler, metalik ve seramik temelli tüm malzemelerin yüksek sıcaklıkla ilgili üretim süreçlerinin gerçekleşebilmesini olanaklı kılan oldukça önemli, stratejik ve kritik öneme sahip fırın astarlarının yapı malzemeleridir. Yüksek sıcaklıklara, ısıl şoklara dayanıklılığının yanı sıra, erozyon ve korozyon direncine sahip olması beklenen özelliklerinin başında gelmektedir. Kendisi de seramik malzeme ailesi içinde önemli bir grubu temsil eden refrakter malzemeler, metalurjik sanayii kolları başta olmak üzere yarı mamul ve mamul malzeme üretiminin en önemli sarf/girdi malzemesidir ve üretilen nihai ürünlerin fiyatlanmasına etki etmektedir. Ülkemizin gelişmiş metalurji sanayii ve malzeme üretimi sanayi tesisleri bulunmaktadır. Bu sanayi kuruluşlarında refrakter malzeme seçimi ve amaca uygun kullanımı konuları uzmanlık isteyen profesyonel mühendislerin veya uzman teknik personelin işidir. Ülkemizde sektöre hizmet eden refrakter malzeme üreticilerinde refrakter mühendisleri ve uzman teknik personeller istihdam edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde üniversitelerin özellikle Metalurji ve Malzeme Mühendislikleri Bölümlerinde ve sanayi kuruluşlarımızın Ar-Ge merkezlerinde sektörün ihtiyacına dönük daha kaliteli ve ekonomik refrakter üretimini ve kullanımını sağlamak üzere birçok araştırmalar yürütülmektedir. Sektörün ihtiyacı olan refrakter malzemeler konusunda uzmanlaşacak mühendislerin yetiştirilebilmesi için üniversitelerimizde “Refrakter Malzemeler” konularında çeşitli dersler verilmektedir. Bu kitabın yazılmasını görev edinmemin temel amacı; yukarıda ifade ettiğim meslektaşlarımın ve tüm paydaşların Türkçe kaynak bir kitaba sahip olabilmesini ve göz bebeğimiz yetişen öğrencilerimizin istifade edebilmesini sağlayabilmektir.
Bir kitabın yazımı, elbette bir süreç ve emek gerektirmektedir… Bu süreçte güncel bilgileri ve sanayideki eğilimleri araştırarak, bunlara kitapta yer vermeye çalıştım. Destek ve yardımları olan meslektaşlarıma sonsuz müteşekkirim ve anmadan geçmem mümkün değildir… Bilhassa; Erdemir A.Ş. Genel Müdürü sevgili sınıf arkadaşım Sayın Salih Cem Oral’a, Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreteri Sayın Aykut Kırbaş’a, Sörmaş A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sayın Hakan Semerci’ye ve Ar-Ge Müdürü Sayın Ersin Düzgün’e, Metamin A.Ş. Genel Müdürü Sayın Yalçın Sönmezler’e, PiroMet Refrakter A.Ş. Fabrika/Ar-Ge Müdürü Sayın Ferhat Tocan’a, Ateş Refrakter Ltd. Şti. Genel Müdürü Sayın Sefa Özyılmazel’e özel teşekkürlerimi sunuyorum.
Kitaptaki teknik şekiller ve tabloların yeniden çizimi konularında yardımcı olan sevgili öğrencim Ahmet İzmitligil’e, onun nezdinde tüm lisans/lisansüstü öğrencilerim ile yetiştirdiğim meslektaşlarıma teşekkür ediyor, başarılar diliyorum. Onlar benim gelişimime de önemli katkılar sundular.
Kitabın yazımını bitirmeye yaklaştığım sıralarda, yakalandığı amansız hastalık sonucu hayatını kaybetmesinin acısıyla sarsıldığım biricik ablam Yasemin Yılmaz Coşkun’u sevgiyle, hasretle ve rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun…
Son olarak hayatımın her evresini paylaştığım, dostluğunu, güvenini her daim hissettiğim sevgili eşim Prof. Dr. Okşan Karal Yılmaz’a ve Endüstri Mühendisliği öğrencisi biricik oğlum Mehmet Can’a sevgilerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Prof. Dr. Suat Yılmaz