İstanbul Orman Fakültesinin 100 Yılı

Ormancılık, insanlık için tarih boyunca her zaman hayati bir öneme sahip olmuştur. Son yıllarda küresel çapta ortaya çıkan gelişmeler, bundan sonraki yıllarda da orman ekosistemlerinin toplumların hayatında önemli bir konumda bulunmaya devam edeceğini göstermektedir. 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 17 hedeften oluşmakta olup, evrensel bir eylem çağrısıdır. Ormancılık, orman ürünleri sanayi ve peyzaj sektörü, bu hedeflerin birçoğunun gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu hedeflerin önemli bir kısmı doğrudan veya dolaylı olarak orman ekosistemlerinin sunduğu ürün ve hizmetler ile ilgilidir. Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi, ormancılık, orman ürünleri sanayi ve peyzaj sektörünün de sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede, öncelikle sürdürülebilir kalkınmanın bilimsel altyapısını oluşturacak eğitim-öğretim ve araştırma programlarının oluşturulması kaçınılmazdır.

Fakültemiz, 66 yılı Osmanlı ve 100 yılı Cumhuriyet dönemi olmak üzere 166 yıllık köklü geçmişi ile Cumhuriyetimizin 100 yılına tanıklık yapan Türkiye’nin tek Orman Fakültesidir. Dolayısıyla fakültemizin tarihi aynı zamanda ülkemizdeki ormancılık eğitiminin de tarihidir. Bu tarihi tecrübelerin ışığında mesleğimizle ilgili geçmişten geleceğe bilimsel değerlendirmeler yapıp, çağın gelişmelerini de hesaba katarak, ormancılık eğitimi ve uygulamalarında faydalı ve yeni bakış açıları oluşturmak, mezunlarımızı gelecek için daha yetkin bireyler olarak yetiştirmeye katkı sağlamak son derece önemli bulunmaktadır.

5-6 Aralık 2023 tarihleri arasında Orman Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Eğitim-Öğretim ve Bilimsel Çalışmalar Açısından Ormancılığa Bakış” adlı toplantıda sunulan bildirilerin gözden geçirilip yeniden düzenlenmesiyle oluşan bu kitapta, teknik ormancılık, ekolojik ormancılık, sosyo-ekonomik ormancılık, orman ürünleri endüstrisi, ahşap teknolojisi ve peyzaj mimarlığı alanlarında geleceğe yön vermek amacıyla geçmişten geleceğe değerlendirmeler yapılmıştır. Ancak, daha da önemlisi, bu alanlardaki gelişmeler, bilimsel araştırmalar, eğitim ve öğretim faaliyetleri ve yayınlar mercek altına alınarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında ormancılık, orman ürünleri sanayi ve peyzaj sektöründe bu konulara ışık tutulmuştur. Bu kitabın ormancılık, orman ürünleri sanayi ve peyzaj alanında çalışma yapanlara faydalı olmasını dileriz.

Prof. Dr. Turgay AKBULUT
Prof. Dr. Türker DÜNDAR
Doç. Dr. Vedat BEŞKARDEŞ

Previous
Previous

Odyoloji

Next
Next

Tıbbi Biyoloji