Sel ve Çığ Kontrolu

Dağlık ve çoğunlukla kurak ve yarı kurak iklime sahip ülkemizde seller ve çığlar çok sık yaşanmaktadır. İklim değişikliği senaryolarına göre sağanak karakterli yağışların artacağı kestirilmektedir. Dolayısıyla gelecekte de sel ve çığ kontrolunun gündemimizde daha fazla yer tutacağı anlaşılmaktadır.

İstanbul Üniversitesi (daha sonra İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa) Orman Fakültesinin kurucu babalarından Prof. Dr. Faik TAVŞANOĞLU, Dağlık Arazide Dere Havzalarının Islahı (şimdi Sel ve Çığ Kontrolu) dersini Türkiye’de ilk defa 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman İşletme İnşaatı Enstitüsünde (şimdi Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı) vermeye başlamıştır. Kürsümüzde daha sonra Prof. Dr. Orhan UZUNSOY ve Prof. Dr. Ertuğrul GÖRCELİOĞLU ders vererek, makale ve kitap yayınlayarak konuyu geliştirmeye devam etmiştir. Ders 2006 yılından itibaren 2023 yılına kadar tarafımdan verilmiştir. Ders kitabı, dağlık arazideki havzalarda sel ve çığ kontrolunda kullanılan teknik (yapısal) ve kültürel (biyolojik) önlemleri işlemektedir.      

Kitabın hazırlanması sürecinde gösterdiği anlayış ve metnin düzeltilmesindeki katkısından dolayı eşim Aynur Çelik’e teşekkürlerimi sunarım.

Kitabı gözden geçiren Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalımız öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut HASDEMİR’e, fakültemizin öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer KARAÖZ’e, Devlet Su İşleri, Erozyon ve Rüsubat Kontrol Şubesinden orman mühendisleri Muzaffer ÇAVUŞOĞLU, Yaşar DİNÇSOY, İbrahim BİROĞLU ve Murat ÇAVUŞOĞLU’na, İÜ-C İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Dilek Eren AKYÜZ’e, ayrıca Tuğba ARSLANCAN’a, Almanca metinlerin çevirisindeki yardımlarından dolayı Orman Mühendisi Georg HOHL ve Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Mukden UĞUR’a şükranlarımı sunarım. Fotoğrafların düzenlenmesine katkıda bulunan Ahmet R. ÇELİK, Dolgun DALGIÇOĞLU ve Kaya ORAL’a teşekkür ederim.

Kitabın tablolarının hazırlanmasına yardım eden anabilim dalımız Dr. Öğr. Üyesi Anıl AKAY’a ve şekillerini özenle çizen ve sayfa düzenini sağlayan araştırma görevlisi Hakan TOPATAN’a çok teşekkür ederim.

Kitabın öğrencilere, meslektaşlara ve konuya ilgi duyanlara yararlı olmasını dilerim.

Prof. Dr. Hüseyin Emrullah ÇELİK

Previous
Previous

Deri ve Zührevi Hastalıklar