Adli Bilimler
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, adli tıp ve adli bilimler alanında lisansüstü eğitim veren ilk kurum olarak 1982 yılında 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuş, 1983 yılında 2809 sayılı yasa (Yüksek Öğrenim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun 11. Maddesi c paragrafı) ile kanunlaştırılmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 11 Kasım 1986 tarihli kararıyla Adli Tıp Enstitüsü bünyesinde, Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalları kurulmuş, 1986-1987 eğitim döneminde ise 16 öğrenci ile lisansüstü eğitime başlamıştır. Enstitü’nün ismi 25.06.2019 tarih, 30812 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1157 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararının 2. maddesi 3. bendi uyarınca Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü olarak değiştirilmiştir.
İlk Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şemsi Gök olup Enstitü Müdürlüğüne atanan dördüncü kişi olarak daha atandığım ilk günden itibaren görev yaptığım süre zarfında (2015 - 2021) Enstitümüzün şiarı olan üç alanda (eğitim öğretim; araştırma geliştirme ve bilirkişi hizmeti üretme) birçok ilerleme kaydettik. Araştırma Geliştirme faaliyetlerimizin önde gelenleri üniversite dışı kaynaklardan (Kalkınma Ajansı, Tübitak, Koskeb vb) büyük bütçeli, çok sayıda proje almak ve bunların birçoğunun patentlenerek endüstriyel değeri olan ürünlere dönüşmesidir. Bir diğer önemli faaliyetimiz olan bilirkişi hizmeti üretmek konusunda vardığımız nokta ise Adli Tıp Kurumu, Jandarma ve Polis Kriminal Laboratuvarları gibi ülkemizin önde gelen bilirkişi hizmeti üreten kurumlarının raporları arasında çelişki bulunduğunda bu mübayenetin çözümü için işaret edilen birim haline gelmiş olmaktır.
Yukarıda sayılan tüm hizmetlerimiz yanında alanımızla ilgili nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, dolayısı ile öğrencilerimiz önceliğimiz olmuştur. Bu amaçla seçmeli ders sayımız artırılmış, ders veren akademisyenlerin çok farklı disiplinlerden katılımı temin edilmeye çalışılmıştır. Eğitim öğretim faaliyetleri konusunda anket yaparak öğrencilerimizin yaşadıkları problemler ve çözüm önerileri alınmıştır. Talepler arasında önemli bir yer tutan husus dersler ve bilhassa doktora yeterlilik aşamasında yararlanılacak temel başvuru kitabı eksikliği olmuştur. Her ne kadar lisans üstü eğitim alan bir öğrencinin yabancı kaynak takip edecek dil hakimiyeti olduğunu kabul edip öğrencilerimizin farklı dillerde yayınlanmış makale ve kitapları okumaları teşvik edilmekte ise de eğitimin en iyi ana dilde verileceği aşikardır. Bu kitap öğrencilerimizin gerek dersleri alırken gerekse doktora yeterlilik sınavı öncesinde okuyabilecekleri, birçok bölümü bizzat dersi vermekte olan öğretim üyeleri tarafından hazırlanmış, bazı bölümlerinde onları akademik yaşama hazırlama ülküsü ile öğrencilerimizden de destek alınmış temel başvuru kitabı vasfındadır.
Kitap alanımızın mültidispliner yapısına yakışacak şekilde 30 adet bölüm içermekte olup emsallerinin birçoğundan daha kapsamlıdır. Bu kitabın yıllar içerisinde gerek içerik gerekse hacim olarak artacağını, ileri ki basımlarında bazı hocalarımızın hazırlayamadıkları bölümlerin de kitaba dahil edileceğini ummaktayım. Bu kitabın hayat bulmasında bitmeyen enerjisi, azmi ve neşesi ile olağanüstü gayret gösteren Dr. Öğr. Üyesi Dilek Salkım İşlek’e bilhassa teşekkür etmek isterim.
Basım tarihi itibarı ile Enstitümüzün 42. yılına denk gelen bu kitap üniversitemizin ̎Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yüz Kitap ̎ projesi kapsamında hazırlanmış olup Türkiye Cumhuriyetine ve bu ülkenin güzide akademisyen ve öğrencilerine armağan olsun.
Prof. Dr. Faruk AŞICIOĞLU