Kalp ve Damar Hastalıklarında Fizyoterapi Rehabilitasyon
Kitabın editörleri olarak "Kalp ve Damar Hastalıklarında Fizyoterapi Rehabilitasyon" başlıklı kitabı sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Kitabımızın İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa önderliğinde “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Kitap Projesi” kapsamında çıkacak olan 100 kitaptan biri olmasının gurur ve onurunu yaşamaktayız.
Kalp ve damar hastalıkları, günümüzde de milyonlarca bireyi etkileyen ve sağlık sistemlerine yük getiren, küresel çapta önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Kalp ve damar hastalıkları, genellikle hastaların fiziksel aktivitelerinin sınırlanmasına ve günlük yaşam aktivitelerinin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkların yönetimi multidisipliner çözümler gerektirmekte olup, fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları hasta sonuçlarının iyileştirilmesinde ve yaşam kalitesinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Kitabımızı hazırlarken, kalp ve damar hastalıklarının değerlendirilmesi ve yönetiminde fizyoterapistlerin rolü hakkında kapsamlı ve güncel bir kaynak olmasını istememizin yanı sıra, alanda önde gelen sağlık profesyonelleri olan fizyoterapistlerin ve araştırmacıların uzmanlık ve deneyimlerini bir araya getirmelerini sağlamayı da amaçlamıştık. Bir diğer amacımız ise, öğrenci ve mezun fizyoterapistlere rehberlik etmek, güncel bilgileri paylaşmak ve en etkili tedavi yaklaşımlarını sunmaktı. Ayrıca, kalp ve damar problemleri olan hastaların yaşam kalitesini artırmak ve fonksiyonlarını optimize etmek için fizyoterapi rehabilitasyon yaklaşımlarının nasıl planlanması ve yönetilmesi gerektiği konusunda da kapsamlı bilgiler vermekti. Hasta tedavisinde multidisipliner ekipte yer alan fizyoterapistler tarafından katkı sağlanan alanlar konusunda kardiyolog ve kalp ve damar cerrahlarının farkındalığını artırmak da yine amaçlarımız arasındaydı.
Kitabımız kalp ve damar hastalıklarında fizyoterapi rehabilitasyonun tanımı, tarihçesi, temel prensipleri, bileşenleri ve fazları ile kalp ve damar hastalıklarının tanımı, sınıflandırılması, patofizyolojisi, epidemiyolojisi, nedenleri ve risk faktörleri, semptomları ile ilgili temel bilgileri içermektedir. Aynı zamanda kitap, kalp ve damar hastalıklarının, egzersiz ve fiziksel aktivitenin kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkileri, kapsamlı fizyoterapi değerlendirmeleri, belirli hastalık ve durumların yönetiminde çeşitli fizyoterapi ve rehabilitasyon tekniklerinin ve yaklaşımlarının uygulanması da dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsamaktadır. Kitabın her bölümü, güncel araştırmalar, kanıta dayalı kılavuzlar ve yazarların klinik deneyimleri ile bütüncül bir yaklaşımla hazırlanmıştır.
Kitabın editörleri olarak, öncelikle "Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Kitap Projesi” nin gerçekleştirilmesinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın sağladığı liderlik ve desteğe teşekkür etmek isteriz.
Kitabın ortaya çıkmasını sağlayan tüm yazarlara değerli katkıları, özverili çalışmaları, kalp ve damar hastalıklarında fizyoterapi rehabilitasyon alanını ilerletmeye olan adanmışlıkları için şükranlarımızı sunarız.
Kitabın diziminde ve basımındaki titiz çalışmalarından dolayı İÜC Yayınevi ve AVES Yayıncılık’a teşekkür ederiz.
Son olarak, bu kitaba gösterdiğiniz ilgi için siz okuyucularımıza teşekkürlerimizi sunarız. Kitabın sayfalarında sunulan bilgi ve görüşlerin, kalp ve damar hastalıklarında fizyoterapi ve rehabilitasyonun rolüne ilişkin anlayışınızı geliştireceğini umuyoruz. İster bir fizyoterapist, araştırmacı veya öğrenci olun, bu kitabın profesyonel çalışmalarınızda değerli bir referans ve rehber olacağına inanıyoruz.
Sizi bölümleri incelemeye ve kalp ve damar hastalıklarında fizyoterapi ve rehabilitasyonun çeşitli yönlerini keşfetmeye davet ediyoruz. Bu kitabın size ilham vermesi ve bilgilendirmesi, nihayetinde hasta tedavisinin ve sonuçlarının iyileştirilmesine katkıda bulunması dileğiyle,
Saygılarımızla,
Prof. Dr. Hülya Nilgün GÜRSES
Prof. Dr. İpek YELDAN
Prof. Dr. Gökşen KURAN ASLAN
Arş. Gör. Feray GÜNGÖR
Prof. Dr. Ahmet AKGÜL