Tanıdan Tedaviye Koroner Girişimler
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü Girişimsel Kardiyoloji Grubu olarak “Tanıdan Tedaviye Koroner Girişimler” kitabını yazmanın kıvancı ve mutluluğu içindeyiz.
Bu, aslında Türkiye’de koroner arter hastalıklarının tanı ve tedavisinde kardiyak kateterizasyondan girişime uzanan uzun ve dinamik bir yolun her aşamasında çok önemli rol oynamış ve çoğu zaman da öncü olmuş Kardiyoloji Enstitüsü için geç kalınmış bir proje.
Yıllar evvel ilk subklavian ven ponksiyonu, sağ kalp kateterizasyonu, koroner kateterizasyondan başlayan deneyimiz giderek büyüyerek artmış; birçok yeni ve gelişen koroner ve yapısal kardiyak girişimlere imza atılmıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü ; verdiği büyük sağlık hizmetinin yanında, birçok önemli akademik çalışmaların yapıldığı, ve halen pek çok önemli merkezlerde çalışan çok sayıda değerli girişimsel kardiyoloğun yetiştiği ana merkez olarak yerini korumuştur.
Girişimsel kardiyoloji, içerdiği başlıklar olarak uluslararası kardiyoloji literatüründe çok geniş bir yer tutmaktadır. Ancak uygulanan tekniklerdeki hızlı değişimler her geçen gün hızla yenilenmektedir. Bu hususta yazılan Türkçe kaynak sayısı ise yetersizdir. Teorik ve teknik bilgilerin yanı sıra kendi deneyim ve tecrübelerimizin de yer aldığı, girişimsel kardiyoloji kitabını hazırlamak ve bunu 2023 Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tarafından hazırlanan 100. Yılda 100 Kitap Projesi’ne dahil etmek bizleri onurlandırmıştır. Bu hususta bizleri teşvik eden, ve yardımlarını esirgemeyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğüne teşekkür ediyoruz.
Kitap ilk bölümünde tanısal kateterizasyon konularının , ikinci bölümünde girişimsel işlemlerin açıklandığı iki bölümde hazırlanmıştır. Ana hedefimiz koroner girişimsel kardiyolojiyi tanısı ile temelinden itibaren ele alıp; laboratuvarımızın deneyim ve birikiminden de yararlanarak teknik girişimleri; endikasyonlar, işlemler ve komplikasyonları ile bir bütün olarak anlatmaktır.
Ana hatları ile genel yazılım kurallarına dikkat edilmeye çalışılmakla beraber; yazarlar kendi üsluplarında serbest davranmışlardır. Türkçeleştirilme konusunda azami özen gösterilmeye gayret edilmiş, uluslararası literatürde olduğu gibi yerli literatürümüzde de yerleşmiş bazı terimlere ve kısaltmalara kısıtlama konulmamıştır.
Kitap koroner hastalıklar girişimsel işlemlerini sistematik bir güzergâhta ele almıştır. Her konu kendi içinde alanında deneyimli hocalarımız ve arkadaşlarımız tarafından titizlikle yazılmıştır, Emekleri ve katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Dinamiği hızla değişen girişimsel koroner kardiyoloji kitabının güncellenmesi ve girişimsel yapısal kardiyoloji kitabının yazılması için şimdiden çok hevesliyiz.
Genel kardiyoloji ve girişimsel kardiyolojinin her aşamasında bir başvuru ve referans kitabı olarak amaçladığımız kitabımızın kardiyoloji camiasına yararlı olması, ışık tutması bizleri çok mutlu kılacak; ilerde daha büyük projeleri hazırlamamızda bizlere şevk verecektir.
Kitabımızı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Haseki Tedavi Kliniğinden, günümüz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsüne yürüyen yolda emeği geçen tüm hocalarımıza ve arkadaşlarımıza ithaf etmek istiyoruz.
Saygılarımızla...
Prof. Dr. Murat Kazım ERSANLI